Kiállítás őrzi emlékét

  Hajdúhadház (HBN - Ü.Sz.) - Égerházi Imre képeiből nyílt kiállítás hétfőn délután szülővárosában, a Földi János Általános és Művészeti Iskolában. A tárlaton látható festményeket, melyek a tavaly tragikus balesetben elhunyt művész életpályájának javát felölelik, együtt még soha nem lehetett megtekinteni.


  A festő emléknapja a debreceni Köztemetőben kezdődött, majd tizennégy órakor Béres László polgármester leplezte le az egykori hadházi alkotóház falán elhelyezett emléktáblát, a szakadó eső ellenére szépszámú érdeklődő jelenlétében.
  A kiállítás kezdetére már-már tömeg gyűlt össze, tisztelegve a város Imre bácsija előtt, akinek nemcsak művészetéről, hanem emberségéről is megemlékeztek a megszólalók. - Négy évtizedes művészi tevékenysége túlmutat szűkebb szülőföldje határain - méltatta Borbély László művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főmunkatársa, kiemelve a képek szűkszavúságát, egyszerűségét, visszafogott harmóniáját, kiegyensúlyozott szerkezetét, jellegzetes hangulatát, a csak Égerházi Imrére jellemző egyéniségét.
  A festőművész egyik fia, Égerházi Attila mondott köszönetet azoknak, akik segítséget nyújtottak a tárlat megszületésében és bejelentette, hogy testvérével alapítványt hoz létre apja művészi és szellemi hagyatékénak ápolására. Többek között annak a Földi János Általános és Művészeti Iskolának a tehetségesen festő tanulóit támogatják majd, melynek diákjai hétfőn szép műsorral foglalták keretbe a megnyitót.


2002. november 12.


               

   

Fotók: Égerházi PéterVissza