Magyar napok Thionville-ben, 1987

Magyar napok Thionville-ben

A kelet-franciaországi Thionville városában került sor a tavaszi magyar napok rendezvénysorozatra. Az Association France-Hongrie (Francia-Magyar Társaság) helyi szervezetének szervezésében lebonyolított kulturális és gasztronómiai események osztatlan sikert arattak a francia közönség körében. Az események középpontjában a Hajdú-Bihar Megyei Vendéglátó Vállalat hortobágyi alkotótáborának kiállítása állt, amelyet a városi kaszinóban rendeztek. Az alkotótáborban a külföldi művészek között évek óta dolgoznak a franciák is. Egyikük, Pierre Marcel Siest fotográfus az elmúlt év márciusában – látványos, műsoros francia vacsoraesttel egybekötött – kiállításon mutatkozott be a debrecenieknek a Hungária étteremben. Ez a jól sikerült rendezvény adta az ötletet, hogy a magyarok is bemutatkozzanak frankhonban. A hortobágyi alkotótábor magyar tagjai a külföldiekkel közösen több mint hatvan alkotással szerepeltek a kiállításon, amelynek előkészítésében a Művészeti Alap és az Artex nyújtott segítséget.

A kiállított festmények és fényképek nagy tetszést keltettek, amit az is bizonyít, hogy a rendezők kérésére az alkotásokat még további városokban is megtekinthetik majd az év folyamán, sőt az ünnepélyes megnyitót követően 1988 májusára egy hollandiai tárlatra szóló meghívást is átadtak Égerházi Imre festőművésznek, az alkotótábor vezetőjének.

A gasztronómiai élmény Thionville-ben sem maradt el. Erről Boros László, a Hungária étterem mesterszakácsa gondoskodott. A városi kaszinó gyönyörűen feldíszített báltermében rendezett több mint kétszáz személyes vacsorán, hortobágyi húsos palacsinta, nemzeti pulykatekercs és diós-mákos bejgli került a piros-fehér-zöld színekben pompázó asztalokra. Megható kedvesség volt a helyi szervezők részéről, hogy a vendégek fogadása alatt Erkel Ferenc Bánk bánjának dallamait játszották be hangszórókon keresztül a terembe.

Az est sikeréhez, a jó hangulathoz nagyban hozzájárult a salgótarjáni Düvő népzenei együttes és két magyar táncos – a tv Ki mit tud? játékából is ismert – Kolárovszky Mária és Mlinár Pál színesen összeválogatott, parádés táncműsora.

Bod László festőművész a kaszinó vendégeinek egy meglepetéssel is szolgált. A résztvevők közül sorsolással kiválasztott egy személyről a helyszínen pasztellrajzot készített, amit bekeretezve át is adott a boldog nyertesnek.

Ott-tartózkodásunk alatt természetesen bepillanthattunk a francia hétköznapokba is. Sok-sok élményben volt részünk s ezért köszönettel tartozunk vendéglátóinknak, elsősorban is Jean-Paul Merliernek, az Association France-Hongrie helyi szervezete elnökének és feleségének, a kiállítás gyakorlati kivitelezésében nagy segítséget nyújtó Gilbert Lupfer festőművésznek.

Kiripolszky Károly