A kulturális örökség napjai – Égerházi Imre kiállítás nyílt a Külügyminisztériumban, 2014

2014. szeptember 19
A kulturális örökség napjaihoz kapcsolódva Égerházi Imre külföldi élményei által inspirált festményeiből nyílt kiállítás Az Alföld szülötte külföldön címmel a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) épületében, melyet Dr. Szabó László államtitkár nyitott meg.
Nagy Anna külügyi szóvivő a tárlat megnyitóján emlékeztetett arra, hogy a kulturális örökség napjain idén 48 ország több ezer olyan helyszíne, épülete nyílik meg, amely az év többi részében a nagyközönség számára nem látogatható. Immár hatodik alkalommal a KKM Bem téri székháza is megnyitja kapuit.
Szabó László külgazdasági és külügyi államtitkár elmondta, hogy Égerházi Imre kiállítása a hétvégi rendezvénysorozathoz kapcsolódik. Kiemelte, hogy az Égerházi kiállítás azért különleges, mert az Alföld festőjének külföldi utazásai által ihletett alkotásait gyűjti egy csokorba, amelyek ilyen összeállításban eddig még sehol nem kerültek kiállításra. Szabó László szerint Égerházi Imre képei attól különlegesek, hogy „nagyon emberiek”, színeik harmonikusak és megnyugtatóak.
Az államtitkár Égerházi Imre méltatása kapcsán kitért rá, a festőművészt Debrecenben különösen nagy népszerűségnek örvend, képei számos közintézményben megtalálhatóak, és valóban „ő volt az Alföld festője”.

A festőművész külföldön készült alkotásait Dr. Feledy Balázs művészettörténész mutatta be, aki emlékeztetett arra, hogy a festők általában ragaszkodnak a saját műtermeikhez, az állandó körülményekhez, sokuk számára ugyanakkor fontosak a friss impulzusok is. Égerházi Imre is nagyon ragaszkodott szülőföldjéhez, mégis rendkívüli módon szeretett utazni, friss impulzusokat szerezni; mindig nagyon erősen hatott rá az adott táj atmoszférája saját, egységes felfogásán belül – jegyezte meg.

A kiállítás katalógusa

Náray Balázs – Kultúrdiplomácia, tudósítás Égerházi Imre kiállításáról, 2014. szeptember

Alma és fája – Égerházi Attila és Égerházi Imre, 2014