Hortobágyi Alkotótábor – Francia kapcsolat – Nagy László János filmje, 1988

Az Égerházi Imre vezette Hortobágyi Alkotótábor gyümölcsöző kapcsolatokat ápolt a francia művészekkel és intézményekkel. Ennek az együttműködésnek a keretében látogatott el a tábor nemzetközi társasága Franciaországba. Az útra elkísérte őket Nagy László János debreceni amatőr filmes tanár.

Nagy László János

Rövid ismertető

Nagy László János debreceni tanár és ismert amatőr filmes Égerházi Imre jó barátja volt, akivel több közös tanulmányúton is részt vettek, készítettek közösen filmeket és hangfelvételeket is.

1973-ban együtt utaztak el Erdélybe a Csángó Fesztiválra, melyről 8mm-es filmfelvételeket, hangfelvételt és rengeteg diát készítettek. A Gyimesben rendezett első Csángó Fesztivál címe a Barátság Húrján elnevezést kapta. A debreceni alkotók az erdélyi magyar kultúra nem mindennapi eseményét örökítették meg, igencsak zord és a román hatóságok miatt barátságtalan körülmények között.

Nagy László János 1974-ben Égerházi Imréről egy remek portréfilmet forgatott, bemutatva a festőt és az embert. A film premierjére Debrecenben az Apolló moziban került sort, több más Nagy László János kisfilmmel együtt.
Kapcsolatuk ezután is szoros maradt, Nagy László János Égerházi Imre több kiállításának is megnyitója volt.

1986-ban Nagy László János filmet készített az Égerházi Imre vezette Hortobágyi alkotótáborról, 1988-ben pedig a telep franciaországi tanulmányi útjáról.