Medgyessi Ferenc Múzeumban kiállított képek, 1999

Égerházi Imre 9 éves volt, mikor beköltöztek Hajdúhadházról Debrecenbe.
Debrecenben nőtt fel, vált érett festővé, de mindig is kötődött a Hajdúsághoz és Hajdúhadházhoz is. A 90-es években Hadháztól kapott alkotóházat, melyet életműve közel 100 alkotásának a város részére történt adományozásával hálált meg a művész. Később a város díszpolgára lett.
A fentiekkel együtt mégis azt kell mondanunk, hogy Égerházi Imre debreceni festőnek számít. Az itteni képzőművészeti szabadiskolában tanult, mesterei debreceniek voltak, a helyi művészeti és társadalmi élethez kötődött ezer szálon.
Sűrűn látogatta a Déri Múzeum állandó és időszakos kiállításait. Különösen sokat üldögélt Munkácsi Mihály Ecce Homo című alkotása, később a teljes trilógia előtt. Annyira örült, hogy együtt vannak a képek, hogy egyszer engem is elvitt spontán egy délután megcsodálni a hatalmas alkotásokat.
Nem véletlen, hogy teljes életművét bemutató anyagot adományozott kedvenc múzeuma számára. A több mint száz munka átfogja a teljes életművét 1994-ig és minden technikai megoldásából találunk képeket. Rajzok, akvarellek, monotípiák, linómetszetek és olaj táblaképek alkotják a gyűjteményt.
Az ajándékozást a teljes anyagot bemutató tárlat megnyitóján jelentették be. A kiállításra a Déri Múzeumhoz tartozó Medgyessy Emlékmúzeumban került megrendezésre. Az eseményről az országos és helyi médiumok is kiemelten tudósítottak, Égerházi Imrét a 20. század végének egyik vezető alföldi mestereként említve.
A kiállítás jól dokumentált szöveg-, fotó- és videóanyagot tekintve is. Lépjen be a művész csodálatos világába!

Budapest, 2020. július 30.
Égerházi Attila