Béres László, részlet Égerházi Imre Lečzna (Lengyelország) városban 1998. június 2-ai önálló kiállításának megnyitó beszédéből

„…Sutánius: Arteem quaevis allit terra. Magyarra fordítva: a művészetet az egész földön megbecsülik, vagy szabadon; a művész hazája a nagyvilág.
Égerházi Imre festőművész 1960. évi első jelentősebb kiállítása (Debrecen) óta nagy utat tett meg. A Hortobágyi Alkotótábor vezetőjeként Franciaországtól – Japánig, Finnországtól – Amerikáig megismerték eredeti karakterű művészetét, melyre a kiegyensúlyozottság, a nyugalom és az emberi humánum a jellemző. Alkotásai a szülőföldhöz, a Hajdúsághoz és a legősibb magyar eszmeiségét és érzelemvilágát tükrözik. Nem csak a magyar kultúrával és történelemmel azonosul teljes mértékben (Hajdúk I. 1987 évben készült 600 x 185 cm, Hajdúk II. 1993 évben készült 275 x 410 cm-es pannója, és Magyar mondák, legendák 1997-ben készült 207 x 265 cm-es pannója) hanem más nemzetek kultúráját és történelmét is kiválóan ismeri. Az utóbbi évek legnagyobb méretű (600 x 400 cm-es pannója) munkáját Franciaországban Vervins város számára készítette, melyen az 1598-as francia-spanyol békekötést örökítette meg.
Az alkotás a város Kulturális Központját ékesíti.”
„…Most pedig itt az Önök városában mutatkozik be a Testvér-városi Kapcsolat kulturális rendezvényének keretében 32 db. képével…”

Béres László
Részlet Égerházi Imre Lečzna (Lengyelország) városban
1998. június 2-ai önálló kiállításának megnyitó beszédéből.