Barbizon a magyar pusztán

Barbizon a magyar pusztán

A mai Magyarország egyik leghíresebb tájegysége a Hortobágy. Közép-Európa legnagyobb összefüggő, szikes-füves pusztasága a Tiszántúlon; a nagymúltú kálvinista város; Debrecen szomszédságában. Nem említve most gazdasági értékeit. a Hortobágy a régészet, a néprajztudomány és nem utolsósorban az idegenforgalom kincsesbányája. A világ sok országából jönnek ide turisták pusztát, Kilenclyukú hidat, Pásztormúzeumot, Hortobágyi Galériát, Patkós Galériát nézni – és lovagolni, lovasjátékot élvezni. Különleges flórájának és madárvilágának megőrzése érdekében az Országos Természetvédelmi Hivatal 1973 január elsejével a puszta jelentős részét Nemzeti Parkká nyilvánította. Mindemellett a Hortobágy a magyar művészettörténet, a nemzetközi művészeti élethez is kapcsolódni kívánó mai képzőművészetünk szerves része is. A Hortobágy impresszionista líraisága és expresszionista drámaisága – a skála a valóságban még ennél is szélesebb – már sok művészt megihletett. A klasszikusok közül talán a leghíresebb Csontváry Kosztka Tivadar (munkásságát az 1959-es brüsszeli világkiállításon ismerhette el az európai szakközvélemény) festménye, a „Vihar a Hortobágyon”. Egy alkotóközösség úttörőiként a Hortobágyon dolgozott Boromissza Tibor, Káplár Miklós és Maghy Zoltán, 1929-től 1931-ig. Ars poeticájuk az alföldi festészethez, az őszi pusztai világhoz való kapcsolódás volt.

Esztétikai és erkölcsi örökségüket – megújítva és kiteljesítve azt – 1982 óta a Hortobágyi Alkotótábor folytatja. Támogatójuk a Hajdú-Bihar Megyei Vendéglátó Vállalat.

A Hortobágyi Alkotótábor demokratikus szellemű, gazdag művészi inspirációkat nyújtó, több irányban is nyitott közösség. Egyrészt a tehetséges amatőrök, másrészt az érdeklődő fotóművészek, s végül a hortobágyi tradíciókkal azonosulni tudó külföldi alkotók irányába. A formálisan „külföldieknek” számító jugoszláviai magyarok (Gyurkovics Hunor, Torok Sándor) mellett visszajáró vendégei vannak az Alkotótábornak Franciaországból, Olaszországból és nagy örömünkre a kimagasló festészeti-grafikai hagyományokkal büszkélkedhető Hollandiából is: a brédai Willy van Beek és Ineke Verheggen.

Dr. Éles Csaba
művészeti író