Újabb Djabe albumot inspiráltak Égerházi Imre festményei

Djabe – The Magic Stag
CD/DVD, 6 oldalas DIGIPAK, 32 oldal booklet

Cherry Red Records / Esoteric Recordings, EANTCD21085

A Djabe a magyarországi zenekarok közül egyedülálló módon 4 éven belül már az ötödik lemezét jelenteti meg Angliában. Ezúttal nem Djabe & Steve Hackett névvel adja ki az albumot az egész világon ismert Cherry Red Records, hanem az előadó kizárólag a Djabe. Ezzel óriási lépést tett előre az őt megillető pozíció kivívására a nemzetközi zenei életben.

Djabe: The Magic Stag CD/DVD cover

A fentiek nem jelentik azt, hogy Steve ne szerepelne az albumon, hiszen az album koncepciója és a címadó dal szövege neki és feleségének köszönhető. A Hackett házaspárt és alkotó párost Égerházi Imre: Magyar mondák, legendák című festménye ihlette a The Magic Stag megírására. Barabás Tamás és Égerházi Attila teljes egyetértésben választották ki az albumban szereplő további festményeket, melyekhez az egyes szerzemények köthetők.

Az album 11 kompozíciót tartalmaz, melyből 9 zenéjét Barabás Tamás szerezte, egyet pedig közösen Égerházi Attilával. A lemez záró darabja, az Uncertain Time pedig Égerházi szerzeménye. Az alkotók között ott találjuk Pély Barnát is, aki a másik énekes dal, a Down By The Lakeside szövegét jegyzi.

A Cherry Red Records a lemezt, az új felvételeket kiadó, Esoteric Recordings labelen keresztül jelenteti meg 2020. szeptember 25.én. A kiadót a kifejezetten igényes fizikai kiadványok jellemzik. Az elegáns papírtokos, úgynevezett digipak csomagolásba a CD mellett bekerült egy DVDis, mely az album teljes anyagát tartalmazza nagyfelbontású (24 bit/96 kHz) surround és sztereó hangban, valamint a zenekar 2019-es turnéján rögzített koncert videókat, egy 2020. áprilisi karantén videót és egy vadonatúj, Égerházi Imre festőművészről készített dokumentumfilmet is.

A kiadó beharangozójában kitér arra, hogy a Djabe napjainkban a világ egyik legkiválóbb progresszív/jazz/világzenei fúziós zenekara. Magyarországon kívüli ismertségük és elismertségük többek között a legendás Genesis-gitáros, Steve Hackett szereplésével létrejött közös albumoknak és koncerteknek is köszönhető.

A zenekar tagjai Barabás Tamás (basszusgitár), Égerházi Attila (gitár, ütőhangszerek), Koós-Hutás Áron (szárnykürt, trombita), Nagy János (billentyűk) és Kaszás Péter (dobok, ének). Zenéjükre a progresszív rock, a jazz és a world music stílusok vannak a legnagyobb hatással, új albumuk inspirációjaként pedig, Attila édesapjának, Égerházi Imrének festményei szolgáltak.

Az ezredfordulóra Égerházi Imrét az Alföld egyik vezető mestereként tartották számon. Festészete és művészi szervezőtevékenysége, valamint az alkotói közösségek és alkotótársak iránti elkötelezettsége elismerést hozott számára Magyarországon és nemzetközi szinten egyaránt. Az ő munkája, az ő élete ihlette a The Magci Stag (Csodaszarvas) szövegét zenei világát valamint a teljes album zenei anyagát.

Steve Hackett nem csupán a címadó kompozíció szövegét írta feleségével, Jo Hackettel karöltve, de narrátorként, valamint hét számában gitárosként is szerepel az albumon. A The Magic Stag további vendégszereplői között találjuk a Steve Hackett zenekarában játszó Rob Townsendet tenor szaxofonon, a tar legnagyobb géniuszának tartott Malik Mansurovot. Régebbi Djabe tagok, mint Muck Ferenc szaxofon és Karvaly Tibor hegedű szintén szerepet kaptak. A zenekar két éve dolgozik Szabó Lászlóval, aki gitáron és szitáron is közreműködik a Power Of Wings varázslatos hangulatában.

A Csodaszarvas egyik oldalról a magyar mondavilág ünneplése, másik oldalról pedig tisztelgés Égerházi Imre festőművész munkájának. A deluxe digipak kiadásban a CD mellett egy DVD is helyet kapott, melyen az album teljes zenei anyaga megtalálható HD felbontású 5.1 Surround és Stereo keverésben, illetve további extrákat tartalmaz élőben rögzített felvételek és egy Égerházi Imre dokumentumfilm formájában. A csomag része egy 32 oldalas könyv, mely Égerházi Imre az albumot inspiráló festményeit tartalmazza.

A Djabe zenekar esetében teljesen természetes, hogy a kiadvány megjelenik vinyl változatban is. A dupla LP megjelenése november végére várható. A lemez negyedik oldalán egy plusz kompozíció és egy 2019-es koncert felvétel is helyet fog kapni.

Az analóg szerelmeseinek jó hír, hogy az album elérhető lesz félsávos stúdiószalag és negyedsávos Hi-Fi magnószalagon is, szintén szeptember végétől.

Djabe – The Magic Stag booklet

Közreműködők
Barabás Tamás – basszusgitár
Égerházi Attila – gitár, ütőhangszerek
Koós-Hutás Áron – szárnykűrt, trombita
Nagy János – billentyűs hangszerek
Kaszás Péter – dob, ének

Vendég zenészek
Steve Hackett – gitár, mesélő
Rob Townsend – szaxofon
Malik Mansurov – tar
Muck Ferenc – szaxofon
Szabó László – szitár, gitár
Karvaly Tibor – hegedű
Kovács Sára – furulya
Kozma Éva – koboz

Disc 1: Cd
The Magic Stag

1. The Beginning Of Legends
2. The Magic Stag
3. The Power Of Wings
4. Down By The Lake Side
5. Far Away
6. Unseen Sense
7. Soaring Hills
8. Two Little Snowflakes
9. A True Hope
10. Rising Horizon
11. Uncertain Time

Disc 2: Dvd
“The Magic Stag”
High Resolution 96 Khz / 24-Bit
5.1 Surround Sound & Stereo Mixes

1. The Beginning Of Legends (5.1 Surround Sound Mix)
2. The Magic Stag (5.1 Surround Sound Mix)
3. The Power Of Wings (5.1 Surround Sound Mix)
4. Down By The Lake Side (5.1 Surround Sound Mix)
5. Far Away (5.1 Surround Sound Mix)
6. Unseen Sense (5.1 Surround Sound Mix)
7. Soaring Hills (5.1 Surround Sound Mix)
8. Two Little Snowflakes (5.1 Surround Sound Mix)
9. A True Hope (5.1 Surround Sound Mix)
10. Rising Horizon (5.1 Surround Sound Mix)
11. Uncertain Time (5.1 Surround Sound Mix)

Videó Extrák

1. Bubble Dream (Live In Washington D.C.)
2. Deep Lights (Live In Washington D.C.)
3. Witchi Tai To (Live In Lviv, Ukraine)
4. The Lost Card (Live In Lviv, Ukraine)
5. Gallop (With Steve Hackett) (Live In Budapest)
6. Coffee Break (Live In Budapest)
7. The Power Of Wings (With Steve Hackett)
(Live In Budapest)
8. Lava Lamp – A Quarantine Video 2020
9. Imre Égerházi Documentary

A kiadvány megvásárolható a Djabe webshopjában.